Select Page

Vegan wonder aioli

Over dit recept:

Koks hebben altijd wel een aantal ‘signature dishes’. Dit is er zo eentje, deze heerlijk romige dip waar je in één keer in luttele seconden(!) een hele batch mee maakt. Een vegan verrukkelijk feestje op je bord, deze dubbele vegaburger  met plantaardige knoflookmayo en knapperige kiemen. (deze keer van De Vegetarische Slager, maar in m’n kookboeken De Snelle Vegetariër en De Dunne Vegan (Puur Plantaardig) heb ik meerdere recepten voor zalige zelfmaak burgers). 

Tip:
Leuk om eens te serveren op een feestje of als voorgerecht in mini-vorm met kleine broodjes.

Aantal personen:

2

Bereidingstijd:

5-10 minuten

Ingrediënten:

  • 2 Vleesvrije burgers (mijn favoriet: de MC2 van De Vegetarische Slager)

  • Plukje kiemen naar keuze (bv. broccolikiemen)

  • Volkoren busbrood (rond brood)
    Ketchup

    Voor de wonderaïoli:

  • 100 ml sojamelk (let er goed op dat ‘ie echt ongezoet is!)

  • 1 theel. (kruiden)zout

  • 1 theel. mosterd

  • 1 eetl. witte balsamico- of appelazijn of een kneepje citroensap

  • 125 ml milde olijfolie

  • 125 ml zonnebloemolie
    2 teentjes knoflook

     

  • Gemengde Italiaanse kruiden (optioneel, of kies voor 1 soort kruid, bijvoorbeeld basilicum, of oregano 2-3 el

Zo maak je het:

Stap 1:

Bak de burgers een minuutje in de pan.

Stap 2:

Doe alle ingrediënten voor de wonderaïoli in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer in 5 tot 10 seconden tot een romige, stevige massa. Proef en maak eventueel nog wat meer op smaak met wat extra zout, knoflook en/of kruiden.

Stap 3:

Beleg een rondje brood om en om met wat ketchup, een burger, een dot wonderaïoli en wat kiemen en herhaal dit tot een mooi torentje. 

Variatietopper!
Vegan aardappelsalade met Wonder-Aïoli:

Je houdt best veel over van de aïoli. Verrukkelijk als dip voor knapperige crudités (stukjes groente, zoals wortelreepjes, radijs, komkommer en venkel) of een heerlijke aardappelsalade:
Makkelijk met een restje gekookte aardappels van de vorige dag. Ringetjes bosui, handje verse, gehakte Italiaanse kruiden en wat kleingesneden augurkjes plus zure uitjes erbij en klaar is kees.